Да ли је Windows 10 бољи од Windows 7 оперативног система?

Да ли је Windows 10 бољи од Windows 7 оперативног система?


У свету се на персоналним рачунарима највише користи Windows оперативни систем. Према NetMarketShare статистици (20. aвгуст 2017.), Windows 7 оперативни систем је најкоришћенији и налази се на 49,91 посто рачунара широм света, док Windows 10 заузима друго место са 27,63 посто.

win stat

Windows 7 јесте добар оперативни систем који се укоренио у навикама великог броја корисника тако да се многи од њих плаше промена. Често ме пријатељи, познаници и ученици питају да ли је Windows 10 добар, да ли треба Windows 7 заменити „десетком“, да ли ће рачунар брже радити ако се уместо Windows 10 instalira Windows 7… На таква питања увек имам неколико одговора који зависе од саговорника и његовог рачунара:

  • Уколико ми питање постави старија особа која се слабије сналази у раду на рачунару, а притом не жели да научи нешто ново, тој особи је можда и боље да задржи Windows 7.
  • Уколико питање постави ученик, тада је мој одговор дефинитивно Window 10, под условом да је конфигурација рачунара таква да може да подржи "десетку".
  • Уколико је неопходно инсталирати оперативни систем на новом рачунару, тај оперативни систем би свакако требало да буде Windows 10.

Моји главни аргументи за инсталацију Windows 10 оперативног система били би следећи:

  • Windows 7 је стар оперативни системи. Званично је објављен 22. октобра 2009. године. Подршка за Windows 7 престала је 13. јануара 2015. године, тако да овај оперативни систем више неће добијати нове функције.
  • Windows 10 је зрео и стабилан оперативни систем. Кроз бројне исправке које редовно стижу, Windows 10 постаје функционалнији и бољи.
  • Windows 10 је лекши за подешавање. Код Windos 7, подешавања су се вршила путем Control Panela-a. Код "десетке" је Control Panel замењен Settings секцијом која је једноставнија за употребу. Windows 10 и даље поседује Control Panel који је вешто сакривен. Подешавање „десетке“ је слично подешавању паметног телефона.
  • Поједине видео игре које ће се тек појавити на тржишту радиће искључиво под Windows 10 оперативним системом.
  • Start мени код "десетке" дозвољава постављање пречица тј. плочица (Tiles) које омогућују бољу организацију радног простора. Некада давно, радна површина ми је била препуна иконица тј. пречица. Од како користим Windows 10, на Desktop-у држим свега неколико пречица. Преосталих стотинак пречица уредно сам распоредио у виду плочица.
  • Уколико неко купи нов рачунар са преинсталираним Windows-ом, то ће свакако бити Windows 10.
  • "Десетка" одлично ради и на старијим рачунарима. Мој лаптоп, купљен 2007. године, одлично је прихватио "десетку".

Свој први рачунар добио сам 1996. година са инсталираним Windows 95 оперативним системом. До данашњег дана, на мојим рачунарима боравиле су све верзије Windows-а.
Као члан Windows Insider програма, Windows 10 сам користио још пре његове прве, стабилне верзије.
29. јула 2015. године, Windows 8.1 који се налазио на мом рачунару заменио сам првом званичном верзијом "десетке" и ни у једном тренутку због тога нисам зажалио.
Дакле, одговор на питање из наслова би дефинитивно био за десетку!

sasapetrovic
Саша Петровић

 


Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

nastavnikinformatike@gmail.com

Copyright © 2017. nastavnikinformatike.com