Шта се налази унутар кућишта рачунара?

Шта се налази унутар кућишта рачунара?


Кућиште рачунара је кутија тј. "оклоп" који чува рачунарске компоненте.
Рачунарска кућишта могу бити различитих величина и облика, а могу бити израђена од различитих материјала: од пластике, метала, па чак и од дрвета.


Снагу тј. перформансе рачунара никако не одређује изглед кућишта, већ рачунарске компоненте које се налазе у кућишту.

Унутар кућишта налазе се:

  • Матична плоча
  • Процесор
  • RAM меморија
  • Графичка карта
  • Хард диск
  • Напајање

Матична плоча (Motherboard)

Матична плоча је изузетно важна компонента која служи за повезивање свих делова рачунара у функционалну целину, омогућава њихово напајање струјом и њихову међусобну комуникацију. Дакле, све рачунарске компоненте повезане су са матичном плочом.


Процесор (Central Processing Unit; CPU)

За процесор се може рећи да је „мозак рачунара“. Процесор је интегрисано коло и у њему се реализују све рачунске и логичке операције и извршавају инструкције које су задате програмом током рада рачунара.

Брзина процесора се изражава у милионима операција које он обавља у једној секунди - MIPS-овима (Milion Instruction Per Second) или MFLOPS-има (Milion Floating Point Operations Per Second). Радни такт процесора се мери у Гигахерцима - GHz. Већи радни такт омогућава већу брзину процесора па се све чешће GHz употребљава као мерна јединица за брзину процесора.

Процесори могу бити са једним или више језгара. Већи број језгара и бржи радни такт обезбеђују боље перформансе рачунара.
Снажан процесор је изузетно важан уколико се рачунар користи за видео обраду или за играње захтевних видео игрица.

Два најпознатија произвођача процесора за desktop и laptop рачунаре су Intel и AMD.

i5cooler

Обзиром на то да се процесор изузетно много загрева при раду, на сам процесор монтира се кулер са вентилатором који има задатак да хлади процесор.

 


Хард диск (Hard Disk Drive; HDD)

Хард диск је рачунарска компонента која служи за трајно чување података и програма. Када убаците филм у рачунар, тај филм се смешта на хард диск рачунара. Када са Интернета преузмете неки фајл, он се смешта на хард диск.

Сваки хард диск има свој капацитет. Капаците је способност хард диска да запамти одређену количину података. Капацитет се изражава у Гигабајтима (GB) и Терабајтима (TB). Капацитет данашњих хард дискова креће се од 320GB до 8ТB. Већи капацитет значи и више података (филмова, песама, документата, програма) које можемо да сачувамо.  Уколико планирамо да у рачунару тј. на хард диску чувамо велики број филмова, слика, музике и игрица, тада нам је потребан хард диск што већег капацитета. Важне податке је пожељно нарезивати на DVD диск или чувати у облаку, обзиром на то да је хард диск осетљива компонента приликом чијег квара може доћи до губитка свих података.

Поред класичних хард дискова, постоје и SSD (Solid State Drive) дискови. SSD дискови су мањег капацитета у односу на класичне хард дискове. Капацитет се креће од 60GB до 1TB. Иако су мањег капацитета, ови дискови су изузетно брзи тако да пружају изванредне перфомансе у раду (велика брзина писања и читања података). Цена ових хард дискова je виша у односу на класичне.


RAM меморија

RAM (Random Access Memory) је меморија у коју се смештају програми који се извршавају, као и подаци који се тим програмима обрађују. RAM меморија податке који се у њој налазе задржава (чува) само док је рачунар укључен.Капацитет RAM меморије изражава се у Гигабајтима.

RAM меморија је од огромног значаја за перформансе рачунара. Више RAM меморије обезбеђује брже отварање програма, елегантнији рад у захтевнијим програмима, боље перформансе приликом играња видео игрица. Пожељно је да у рачунару са Windows 10 оперативним системом имамо минимум 4GB RAM меморије.


Графичка картица (Graphic card)

Графичка картица је рачунарска компонента која безбеђује приказ слике на монитору.

Може бити:

  • —Неинтегрисана - у виду засебне картице која се убацује у одговарајући слот на матичној плочи
  • —Интегрисана - у виду чипа који је саставни део матичне плоче

Уколико се рачунар првенствено користи за обраду текста и сурфовање Интернетом, тада је довољна и интегрисана графичка картица.
Уколико се бавимо графичком или видео обрадом, пожељно је да графичка картица буде ненеинтегрисана. Код модерних и захтевних видео игрица, графичка картица има пресудну улогу када су перформансе у питању.


 Напајање (Power Supply)

Напајање се налази унутар кућишта и обезбеђује електричну енергију за напајање свих компоненти унутар кућишта.

Главна карактеристика напајања је његова снага која се изражава у ватима (W). Напајање мора бити довољне снаге како би омогућило адекватно напајање рачунарских компоненти унутар кућишта. Неквалитетно напајање може бити кратког века и лако се квари приликом изненадних нестанка струје.

 

sasapetrovic
Саша Петровић

 


Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

nastavnikinformatike@gmail.com

Copyright © 2017. nastavnikinformatike.com