Правила понашања на друштвеним мрежама

Правила понашања на друштвеним мрежама


Данас постоји велики број друштвених мрежа и представљају један од најчешћих видова онлајн комуникације. Користе их и деца и одрасли, а на питање "Да ли су друштвене мреже добра ствар?" постоје два одговора - да и не.
Друштвене мреже могу бити добра ствар уколико се користе за размену различитих информација, идеја, знања. Примера ради, путем друштвених мрежа ученици размењују информације везане за школу, објављују решања задатака, информишу се о пропуштеном градиву...
Са друге стране, све је већи број злоупотребе друштвених мрежа. Свакодневно се на друштвеним мрежама јављају случајеви узнемиравања, вређања и других облика дигиталног насиља. Велики је и број рачунарских вируса који циркулишу друштвеним мрежама. Управо је због тога важно да знамо како да се правилно понашамо на друштвеним мрежама.


Не прихватајте сваког за пријатеља

Све познате друштвене мреже заснивају се на принципу "пријатељства". Изузетно је опасно прихватати непознате људе за "пријатеље", обзиром на то да не можемо бити сигурни ко се заправо крије из профила. На друштвеним мрежама постоји огроман број лажних профила и из дана у дан све их је више. Иза таквих профила често се крију манијаци и педофили, тако да никада нећемо пристати да се нађемо са "непознатим" пријатељима.

lajkovima mame manijak iz aleksinca sandra
ucenjivao zavodio decake  vreba

Савет је да не прихватамо "пријатеље" са сумњивим профилима, а и да се код правих пријатеља распитамо да ли је профил на друштвеној мрежи заиста њихов, јер никад се не зна да ли је вашем правом пријатељу неко "украо" профил.


Узнемиравање на друштвеним мрежама

 Уколико се деси да нас неко "прогања" на друштвеној мрежи, да шаље непримерене поруке или поруке које нас узнемирују, тада је неопходно да:

 • не одговарамо на такве поруке већ да истог трнутка о томе обавестимо родитеље који ће преузети све даље мере
 • особу која нас узнемирава одмах ћемо блокирати и пријавити друштвеној мрежи
 • узнемиравајуће и неприкладне поруке нећемо брисати јер оне представљају доказ о узнемиравању.

Никако не смемо да прећутимо ни једну непријатну или узнемиравајућу ситуацију!


Објаве и коментари

Друштвене мреже користе наши родитељи, наши пријатељи, пријатељи наших родитеља и наставници, тако да морамо да водимо рачуна о томе шта објављујемо и коментаришемо.

otkaz

Непримерене објаве и коментари могу створити лошу слику о нама, а последице таквих коментара могу бити катастрофалне. Иако је коментаре о објаве могуће уклонити, никад не можемо бити сигурни да неко није урадио screenshot тј. да неко није усликао наш коментар.

Осим имена и презимена, деца на друштвеним мрежама никако не смеју остављати личне податке, као што су адреса становања и број телефона. Није добро чак ни да објавимо информацију о томе да одлазимо на породичан одмор јер овакве информације могу лоповима бити знак да ће кућа бити неко време празна. Није лепо свађати се на друштвеним мрежама.

На друштвеним мрежама није примерено да водимо расправе, да оговарамо друге и да вређамо неку особу по било којој основи.

futozanin


Ћаскање - дописивање

Друштвене мреже поседују опције за приватно ћаскање тј. дописивање са другим корисницима мреже. И овде морамо водити рачуна о томе шта пишемо у оквиру ћаскања јер се може десити да нам неко преотме профил и објави све наше приватне поруке.


 Фотографије и видео клипови

 Када год објавимо фотографије и видео клипове, тада морамо бити свесни да смо их поделили са целим светом. Фотографије се брзо шире Интернетом, па чак и када уклонимо фотографију са друштвене мреже никако не можемо бити сигурни у то да је неко није преузео и поделио са својим пријатељима, који ће их делити даље...

Фотографије које не бисмо смели да објављујемо:

 • Непримерене фотографије и видео клипове
 • Фотографије и видео клипове на којима смо обнажени или провокативно обучени
 • Фотографије и видео клипове на којима се налазе друге особе које нам нису дале сагласност за постављање на друштвену мрежу

 


Пријављивање на туђи профил

Уколико смо на било који начин сазнали параметре за приступ профилу неке друге особе, правила понашања на Интернету налажу да се на туђи профил не пријављујемо.
Уколико је неко заборавио да се излогује са свог налога, није на нама да "гвирнемо" у туђи налог, већ да се без размишљања излогујемо из туђег налога.

britanac


Родитељска контрола

Деца тј. малолетна лица морају родитеље обавестити о томе да су постали део друштвене мреже, а родитељи би требало да имају имати приступ (корисничко име, имејл и лозинку) налогу свом детету.


Заштита профила

 • Приликом креирања профила, потребно је да осмислимо јаку лозинку. Лозинка треба да садржи мала слова, велика слова и бројеве. Никако не смемо исту лозинку да користимо за приступ различитим друштвеним мрежама. Морамо избегавати следеће лозинке: име и презиме, датум рођења или неки други важан датум, ЈМБГ, име пријатеља, рођака, вољене особе и слично.  Најлошије и најмање безбедне лозинке су лозинке које су једноставне за куцање, као што су: 12345678, qwertyui, asdfghjkl...
 • Лозинку морамо чешће мењати. Препорука је једном месечно.
 • Лозинку не смемо давати другим особама, па чак ни на кратко. Изузетак су родитељи.
 • Свака друштвена мрежа поседује опције за подешавање приватности. Потребно је да у оквиру ових подешавања поставимо да само наши "пријатељи" могу да виде наше објаве, коментаре, фотографије и видео клипове.
 • Избрисаћемо све непознате "пријатеље" и све познате "пријатење" који се на друштвеној мрежи "чудно" понашају.

 

sasapetrovic
Саша Петровић


Веб дизајн/Веб админ: Саша Петровић

nastavnikinformatike@gmail.com

Copyright © 2017. nastavnikinformatike.com